четвер, 8 листопада 2018 р.

Цікавинки

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО УКРАЇНСЬКУ МОВУ

А чи знаєте ви, що українська мова є рідною для понад 36 млн осіб? До того ж вона займає 26-32 місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов світу. Адже загалом нею розмовляють 41-45 млн осіб як в Україні, так і за межами нашої держави!
Джерело: ukr-mova.in.ua
У нашій країні українська мова є державною. Однак виявляється, що в деяких регіонах поза межами нашої держави вона є не тільки широко вживаною, але й має певний статус. Так, в американському окрузі Кук, штат Іллінойс, до якого, до речі, входить Чикаго, завдяки великій кількості українців, які там мешкають, статус української мови є напівофіційним.
Джерело: tsn.ua
Українська мова є не тільки поширеною, але і прогресивною. Підтвердженням цього є те, що перший кириличний стародрук був саме українською мовою! До того ж книги українською увійшли до 10 найперших у світі!
 
Джерело: incognita.day.kiev.ua

Цікаві факти про історію української мови та  абетки

Українська мова належить до індоєвропейської мовної сім'ї, яка почала формуватися 5-6 тис. років тому. Згодом під впливом релігійних та місцевих факторів у ІІІ тис.- 6 ст. до н.е. сформувалась праслов'янська мова, а у VІ-ІХ ст.– протоукраїнська. Літературна українська мова утворилась у ХVІІІ ст. Першим твором нової української літератури вважається поема «Енеїда» І. Котляревського.
 
Джерело: naurok.com.ua
Загальновідомо, що сучасна абетка налічує 33 літери. Вона була сформована на основі кирилиці, яка набула популярності на теренах Київської Русі з прийняттям християнства. Хоча, як свідчать історичні факти, писемність на території України була поширена ще до хрещення Русі, це підтверджують тексти договорів із греками у 911 та 944 роках, які містяться в Повісті минулих літ, а також знахідка в районі Корсуня Євангелія і Псалтира, які датуються 860-861 роками.
Джерело: incognita.day.kiev.ua

Цікаві факти про українські діалекти та місцеві говірки

Діалект – територіальна видозміна загальнонаціональної мови. У кожній країні світу, в Україні також, у різних регіонах є місцеві говірки. Велика кількість діалектів підкреслює місцевий колорит кожного регіону та формує культурне розмаїття країни.
Джерело: incognita.day.kiev.ua

Цікаві факти про головних героїв українських народних казок

Народна казка – один із інструментів передачі уявлень про світ та моральні цінності певного народу. Тому народні казки є джерелом знань не тільки про культуру та світогляд, але й про розвиток мови певного народу.
Для того, щоб відкрити зображення вищої роздільної здатності, перейдіть за посиланням: vsviti.com.ua

Хмара прізвищ видатних українців

Кожен україномовний письменник, громадський діяч або митець був не лише носієм української мови, але й її популяризатором.
Така хмара прізвищ на мапі наочно зображує, де народилися відомі та визнані українці. Правда, цікаво? Ви також можете самостійно або разом із учням створити такі хмари слів, у цьому вам допоможуть інтернет-ресурси для створення хмар слів.
 
Джерело: publications.lnu.edu.ua

Гідність та взаємоповага

Україна є багатонаціональною державою, де кожен має право вільно спілкуватися будь-якою мовою. І це право мають усі поважати. Однак кожен громадянин України має знати і поважати українську – державну – мову, бо вона є єднальним, державотворчим, чинником, без якого неможливо сформувати політичну ідентичність українців.
 
Джерело: language-policy.info


Поширеність української мови

Загалом в Україні в переважній більшості шкіл навчання здійснюється українською мовою (89,7%), при цьому 9,4% – це російськомовні школи. Також є школи, де викладання провадиться мовами інших національних меншин, а також англійською.
Цікаво, що у державних загальноосвітніх навчальних закладах відсоток використання української мови сягає 89,8, а російської – 9,2%, тоді як у приватних школах показники вже зовсім інші: 55% проти 41,1% відповідно.
Джерело: slovoidilo.ua

Прості правила, які допоможуть популяризувати українську мову

Хочете, щоб державна мова поширювалася на теренах нашої країни? Цьому може сприяти кожен, почавши з себе! Для цього достатньо дотримуватись 9 простих правил.
Джерело: nadbugom.in.ua

Про кохання українською мовою

Побутова українська мова має багато російських запозичень-кальок. Навчіть своїх учнів висловлювати думки та почуття, використовуючи питомі українські слова, а також розрізняти значення слів «любити» та «кохати».
Джерело: ukrinform.ua

Емоційні емоджі українською

Жовті емоційні обличчя-смайли міцно увійшли у нашу культуру, їх широко використовують для дистанційної комунікації у повсякденному житті як підлітки, так і дорослі.
Кожне обличчя виражає певну емоцію, назва якої в усіх месенджерах підписана англійською. Розкажіть учням про їхні українські відповідники!
Джерело: depo.ua

Про День рідної мови

У всіх цивілізованих країнах, якою є і Україна, поважають мови національних меншин. Для кожної національності, яка мешкає в Україні, рідною є своя мова – українська, російська, білоруська, польська, болгарська, німецька, грецька, іврит – у цілому громадяни України розмовляють понад 100 мовами.
21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови, а 9 листопада – День української писемності та мови.
 
Джерело: meduniv.lviv.ua
Джерело: naurok.com.ua 
Blog Widget by LinkWithin

Немає коментарів:

Дописати коментар